Blog: Tekening van Afghanistan gemaakt door Jules Calis

Een bijzonder kunstwerk siert sinds kort ons kantoor in Oirschot. De tekening is een vrije interpretatie van een foto die Hans tijdens zijn missie in Afghanistan heeft genomen, en is ingekleurd met Afghaans woestijnzand.

Tekening van Jules Calis op ons kantoor

Tekening van Jules Calis op ons kantoor

Illustrator, striptekenaar en grafisch journalist

De maker, Jules Calis, staat bekend om zijn werken van actuele en fictieve crisisgebieden. Voor o.a. de Volkskrant, NRC Next en BN DeStem illustreerde hij beeldreportages over Israël, Afghanistan en Mali. Al sinds zijn studie heeft hij een voorliefde voor het Midden-Oosten. Na te zijn gestart bij de lerarenopleiding Geschiedenis, is hij uiteindelijk overgestapt naar de Kunstacademie in Rotterdam. Destijds vroeg hij Defensie of ze zand konden meenemen vanuit Afghanistan voor een kunstproject. Eerlijk gezegd had hij er weinig verwachtingen van, dus hij was behoorlijk verrast toen er ineens drie emmers zand voor zijn neus stonden.

Waardevolle gesprekken

Vanaf dat moment is zijn interesse in Defensie en crisisgebieden verder gegroeid. Naar aanleiding van het zand ging hij in zijn eigen woonplaats op zoek naar veteranen die in Afghanistan op uitzending waren geweest. In zijn eerste stripboek, Van Brabant naar Afghanistan… en weer terug, vertelt hij hun verhalen. De strips geven een duidelijk beeld over wat de veteranen hebben meegemaakt. Dat is ook het bijzondere van het werk van Jules; de doeken en (strip)verhalen maken bij de kijker wat los. De tekeningen zijn voor iedere veteraan herkenbaar, ook als het zich in een ander land afspeelt. Ze zetten regelmatig aan tot gesprekken over ervaringen tijdens uitzendingen.

Werken met zand

Na een reportagereis in Mali, waar hij 5 dagen embedded met Defensie mee was, heeft hij voor het eerst een grote tekening (van 1 bij 2 meter!) met zand gemaakt. Dat is toch wel even wennen. “Ieder zand heeft een eigen kleur. Zand uit Mali is ietwat rood, terwijl het zand uit Afghanistan juist geel is,” vertelt Jules. “Ook is zand onvoorspelbaar en geeft het niet zo’n glad effect als verf. Dat vind ik interessant. Het zorgt ervoor dat je in de tekening getrokken wordt. Dichterbij het land kun je niet komen.”

De Baluchi-vallei in Afghanistan

De tekening bij ons op kantoor brengt bij Hans de herinneringen aan die missie weer naar boven. “Ook al heeft Jules zijn creatieve vrijheid gebruikt en de foto qua compositie iets veranderd, toch brengt het me meteen terug naar dat moment. De foto is genomen tijdens een wiel patrouille in het zuidelijke deel van de Baluchi-vallei,” legt Hans uit. “Het was een actie waarbij we contact met de bevolking zochten, maatschappelijke structuur in kaart brachten en scherp keken naar enige reactie van mogelijke tegenstanders in de regio.” Op het schilderij zijn een YPR PRI (Pantser Rups Infanterie, met 25mm kanon) en een MB (Mercedes-Benz G-klasse) zichtbaar. Als toeschouwer krijg je de indruk dat je van een hoger gelegen plaats toekijkt op de situatie. Dat komt doordat de originele foto vanaf een voertuig is genomen, een Patria (Patria XA-188 GVV, Gepantserd Voertuig voor Vredesoperaties).

Flyer van tentoonstelling in Museum de Looierij in Dongen

Expositie in museum De Looierij

Ben je nieuwsgierig geworden naar de werken van Jules? Van 9 maart t/m 19 mei is er een overzichtstentoonstelling van de werken van Jules Calis te zien in museum De Looierij in Dongen. Op 10 april organiseert hij hier in samenwerking met Stichting Veteranen Hart van Brabant een avond speciaal voor veteranen en hun thuisfront. Tijdens deze avond geeft hij een rondleiding langs zijn werken, en heb je ook nog de kans om een portret te winnen. Ga dus zeker even een kijkje nemen de 10e! Je bent natuurlijk ook van harte welkom om de tekening van Jules bij ons op kantoor te komen bekijken :)