Blog: Militairenhumor 3

Alle veteranen zijn als het goed is bekend met het volgende fenomeen, of het nou voor een ontgroeningsritueel, bevorderingsritueel, verjaardagen of andere situaties bedoeld is; een grap uithalen met een collega, voor de gek houden of bewust een klusje laten doen dat nergens op slaat.

In de serie Militairenhumor vertellen veteranen hun grappige verhalen. Eerder kwamen verhalen voorbij waarin collega’s voor de gek werden gehouden, bijvoorbeeld over superslakken en zielas-vet. Vandaag vertelt adjudant Hijmen hoe benamingen soms het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

Hofnar

Begin jaren ‘80 was ik wachtmeester 1 bij het Opleidingscentrum Cavalerie (OCC) op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Bij het OCC liep toentertijd een kapitein van vakdiensten rond, eigenlijk de uitloop van de onderofficier. Deze kapitein liet zich maar al te graag aanspreken met ritmeester. Uitgemonsterd met zijn zwarte baret zag je ook geen verschil.

Op het opleidingscentrum bevond zich destijds ook de Rij Instructie Eskadron Tanks (RIET), waar onder andere Leopard 1 rijles werd gegeven. Op een dag kwam er een kanonnier van de luchtdoelartillerie naar het OCC voor zijn eerste rijles, en liep wat verloren over de kazerne. De kapitein zag hem rondlopen en riep: “Soldaat kom eens hier!”. Enigszins verstoord keek de kanonnier op en liep naar hem toe. Hij bracht de groet en zei: “De kanonnier Jansen meldt zich voor rijles Kapitein.”

“KAPITEIN”!……….. “KAPITEIN”…….". zei de kapitein kwaad. “Kijk eens op mijn schouder en m’n hoofd soldaat!” De kanonnier zag drie sterren en dacht, dat is toch kapitein? “Ja, kapitein, officier met drie sterren.”

“Kapitein!” schreeuwde de kapitein weer, “KAPITEIN! Denk eens aan een bekend sigarenmerk!” Waarop de kanonnier even nadacht en schuin omhoog kijkend zei: “Hofnar?

- Aooi b.d. Hijmen de Kuiper

Vertel ons jouw grappige situaties

Een mooi staaltje humor in uniform! Grappige situaties ontstaan regelmatig en grappen worden overal in de Krijgsmacht uitgehaald. Vaak kan iedereen er om lachen, soms niet, en dat willen we dan ook even aanhalen. Verhalen die grensoverschrijdend zijn, of verhalen over strafbare feiten, seksueel misbruik, racisme en/of discriminatie zijn niet grappig, ongepast en zullen niet worden gedeeld. Alle grappige voorvallen waar alle partijen om kunnen lachen horen we graag van je! Schrijf ze op en deel ze net als Hijmen met ons! Mail naar support@noworriescompany.com.