Blog: Militairenhumor 2

Alle veteranen zijn als het goed is bekend met het volgende fenomeen, of het nou voor een ontgroeningsritueel, bevorderingsritueel, verjaardagen of andere situaties bedoeld is; een grap uithalen met een collega, voor de gek houden of bewust een klusje laten doen dat nergens op slaat.

In de eerste editie van “Militairenhumor” vertelde Hans een grappig verhaal over slakken. Vandaag vertelt pelotonscommandant b.d. Erik hoe zij nieuwe tankschutters voor de gek hielden.

Zielas-vet

Van 1999 tot 2003 was ik pelotonscommandant A-esk 42 Tankbat te Havelte. Effectief had ik de verantwoordelijkheid over 4 tanks. Zo’n één à twee keer per jaar kwamen er nieuwe tankschutters bij ons eskadron. Zulke jongens weten natuurlijk niet precies wat er allemaal moet gebeuren, en zijn makkelijk voor de gek te houden.

Wij stuurden de nieuwe schutters vaak op pad om een potje zielas-vet te gaan halen. “Hè shit, de zielas-vet is op! Kun jij snel meer gaan halen? Naar de herstel, ga daar maar eens vragen, die moeten het wel hebben.” De herstellers maakten er volgens een heel toneel van om samen het vet te zoeken in het magazijn. ‘Ik zou toch zweren dat we nog een grote pot hadden staan. Het is een groot, groen blik.’ Na lang zoeken stuurden de herstellers ze vervolgens naar een echelon hoger. Dit kon wel even zo door gaan. Altijd lachwekkend om te zien wanneer de nieuwe schutter erachter kwam dat vet voor een fictieve as natuurlijk niet bestaat! De zielas is namelijk een denkbeeldige lijn die door het midden van de schietbuis, de loop van de tank, naar het te raken doel loopt.

Pad-vet

Hans, oprichter van No Worries Company en voorheen groepscommandant op een stuk, kan zich een soortgelijk verhaal herinneringen. “Bij ons stuurden we de nieuwelingen weg voor pad-vet, bedoeld om iedere pad van de rupsbanden van de tank in te vetten. Ik was altijd erg nieuwsgierig hoe ze dat werkje precies voor zich zagen!” zegt Hans. “Vaak bedacht ieder echelon er weer een geintje bij, zoals doen alsof ze het laatste beetje vet net opmaken of vooruit bellen naar een echelon hoger om te checken hoeveel liter zij nog hebben staan.”

De toren valt eraf

Ook vertelden we nieuwe schutters vaak dat de toren van de tank vast zat met een schroefdraad. Het was daarom enorm belangrijk om bij te houden hoe vaak ze linksom of rechtsom draaiden, anders zou de toren van het onderstel af vallen. (PAS OP! PAS OP! Je MOET nu linksom draaien anders valt de toren eraf!!). De toren is natuurlijk gewoon op een draaikrans met tandwielaandrijving geplaatst. Het zou wat zijn als de toren van een tank, welke tientallen tonnen weegt, zo van z’n onderstel kan afvallen!

~ Pelotonscommandant b.d. Erik Vels, Begeleider Thuisbasis Veteranen

Vertel ons jouw grappige situaties

Dergelijke grappen worden overal in de Krijgsmacht uitgehaald. Vaak kan iedereen er om lachen, soms niet, en dat willen we dan ook even aanhalen. Verhalen die grensoverschrijdend zijn, of verhalen over strafbare feiten, seksueel misbruik, racisme en/of discriminatie zijn niet grappig, ongepast en zullen niet worden gedeeld. Alle grappige voorvallen waar alle partijen om kunnen lachen horen we graag van je! Schrijf ze op en deel ze net als Erik met ons! Mail naar support@noworriescompany.com.